relatiebegeleiding

 

Haptotherapeutische relatiebegeleiding op basis van EFT

Je begint een relatie met elkaar omdat je je tot elkaar voelt aangetrokken, verliefd bent geworden en van elkaar houdt. Soms kom je echter met elkaar in een fase waarin je als kemphanen tegenover elkaar staat. Of de verbinding kwijt bent. Er zijn, vaak onbewust, patronen ontstaan die die ervoor zorgen dat je elkaar niet meer ziet voor wie je bent. Je komt met elkaar in een negatieve spiraal.

Als de spanning toeneemt ben je steeds minder in staat elkaar te zien en te begrijpen. Je reageert op elkaars signalen, maar vaak op gedragsniveau. De onderliggende verlangens en behoeftes, die je vaak zelf niet eens meer voelt, worden niet meer geuit. Je raakt verstrikt in een nare dans waarbij je elkaars kwetsbaarheid niet meer kunt zien. Je verwijdert van elkaar of er zijn heftige clashes. Er is een aanklager en een terugtrekker of twee aanklagers of twee terugtrekkers. Kortom, je raakt de veilige verbinding kwijt en in onveiligheid ga je reageren vanuit je overlevingsmechanisme. Je relatie staat onder druk, maar je weet niet hoe je er uit moeten komen.

Verbetering van je relatie

We weten uit onderzoek hoe belangrijk het is om je emotioneel verbonden te voelen: mensen leven langer, herstel van ziekte gaat sneller. De basis van je relatie is de hechting aan elkaar, een gevoel van veilige verbondenheid. Die hechting is van levensbelang en iedereen heeft dat nodig. Een veilige hechting betekent niet dat je afhankelijk bent van elkaar, maar dat je elkaar nodig hebt om jezelf te kunnen en mogen zijn.

Wanneer het fout gaat in de relatie ontstaan er vaak inadequate patronen van met elkaar omgaan en communicatie: ‘Daar gaan we weer’ is een bekende uitspraak en wordt vaak herkend. Je hebt dergelijke ruzies als heel vaak meegemaakt en alle trucs die je geleerd hebt helpen niet. Het helpt niet om relatieproblemen alleen op rationeel cognitief niveau op te lossen. Gedragsaanpassingen helpen niet voldoende. Gedrag wordt namelijk vooral gestuurd door emoties, dus op die laag moeten we kijken om de bron met elkaar te kunnen onderzoeken.

Onze haptotherapeutische relatiebegeleiding, gebaseerd op Emotionally Focussed Therapy, richt zich niet uitsluitend op het verkrijgen van inzicht en het aanleren van nieuw gedrag. Op zich is daar niets mis mee, maar geeft vaak slechts kortdurend effect. Zodra er stress ontstaat bij beide of een van de partners, of in de relatie komen oude patronen vanzelf weer boven drijven. Om de relatie duurzaam te versterken moet het fundament van de relatie, de emotionele verbinding, opnieuw worden opgebouwd.

Herstel van verbinding

Haptotherapeutische relatietherapie helpt de emotionele band en veiligheid in jullie relatie terug te brengen. Samen ontrafel je de patronen waarin jullie verzeild zijn geraakt en die vaak voortkomen uit de manier waarop je zelf gehecht bent geweest in je vroege kinderjaren. Je gaat elkaar en de invloed van je geschiedenis steeds beter begrijpen in plaats van de ander te willen veranderen.  Je gaat zien dat niet je partner, maar de disfunctionele patronen je gemeenschappelijk vijand is. In een veilige setting leer je zo je eigen emotionele reacties én die van je partner kennen. En oefen je samen in het uitspreken van wat je voelt en nodig hebt, zodat jullie emotionele band hersteld wordt.